0

Žime zdravo s prof. Katarínou Horákovou

V posledných dvoch storočiach došlo k takým rýchlym zmenám v životnom štýle, v zložení stravy i v stravovacích návykoch, že sa tieto zmeny museli dostať s naším „naprogramovaným“ metabolizmom do rozporu. Navyše široká devastácia životného prostredia spôsobila obrovský nárast záťaže na ľudský organizmus.

Rozhliadnime sa však okolo seba. Výskyt respiračných, alergických a kožných ochorení u detí stúpa, a rovnako aj citlivosť na virózy a ďalšie choroby. Ešte v prvej polovici minulého storočia sme o detskej onkológii takmer nepočuli. V súčasnosti jej stále pribúda. Rovnako ako kardiovaskulárne ochorenia, astma, cukrovka.

Čo sa vlastne stalo?
Okrem kvality vzduchu a vody sa výrazne oproti minulosti zmenili aj potraviny. Neuspokojené potreby máme najmä v nutričnej hodnote stravy. Aj preto má značná časť populácie sklony k nadváhe. Moderná veda usilovne hľadá ideálne potraviny a zdravé nutričné doplnky, ktoré by chránili ľudí pred chorobami z nedostatku (osteoporóza, anémia a pod.), a pomohli by znova prebudiť náš imunitný systém ako účinný štít proti civilizačným chorobám. Zdroj stravy, ktorý zaručí priebežnú a pravidelnú detoxikáciu od jedov, ktorým sa následkom devastácie poľnohospodárstva a vôbec celej prírody nemôžeme ubrániť (napr. počnúc dusičnanmi a kadmiom zo zeleniny až po olovo z vodovodného potrubia). Od začiatku 21. storočia sa však objavila i u nás cesta, ako sa z tejto situácie postupne dostať. Je to päť minút pred dvanástou, keď si domyslíme genetické dopady toho, čo človek doteraz vyprodukoval na záhubu ďalších generácií.

Vykročme cestou „green foods“ – zelených potravín
Zelené potraviny nie sú z hľadiska histórie ľudstva nič nové. Len sme na ne zabudli. Už pre Aztékov mala napríklad spirulina ako povzbudzujúca potravina takú hodnotu, že im slúžila ako platidlo. Zelené potraviny obsahujú v prirodzenej synergickej, teda niekoľkonásobne účinnejšej forme, všetky dôležité nutričné látky, ako vitamíny, minerály, stopové prvky, proteíny, esenciálne mastné kyseliny a enzýmy. Zároveň prinášajú vysokú vnútornú očistu, ktorá nám pomôže spriechodniť črevný trakt a cievny systém a účinne hojiť zápalové procesy v tele, o ktorých často ani nevieme. Dodávajú energiu a posilňujú imunitný systém. Táto zelená cesta nepredstavuje asketickú cestu len pre vyvolených. Vychádza z poznatku, že najväčší vplyv na zdravie má obsah taniera. Pravidelné užívanie zelenej stravy ju výrazne zhodnocuje. Prináša nutričnú hodnotu a dokonca kofaktory, ktoré dokážu vyťažiť aj z obľúbených „fast foods“ viac, ako si vieme predstaviť. Jej základom je jeden z najdlhšie žijúcich a dokonalých organizmov na našej planéte – Chlorella pyrenoidosa – jednobunková sladkovodná riasa, označovanú tiež za kráľovnú rias. Fenomenálne široké spektrum ozdravovacích a zdravie udržujúcich vlastností chlorelly fascinuje vedcov, profesionálnych zdravotníkov, ako aj laickú verejnosť už od chvíle, keď ich prvýkrát spoznali v 60. rokoch minulého storočia. Pôvodne sa chlorella uctievala pre jej potenciál poskytnúť bohatý vysokokvalitný zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov. Pri narušení jej pevnej bunkovej steny je zdrojom koncentrovaných živín. Uveďme si niekoľko názorných príkladov: Koncentrácia bielkovín je vyššia ako v sójových bôboch, obsahom betakaroténu prevyšuje karotku až 10-krát, vo vitamíne B12 – čo je v rastlinnej ríši neobvyklé – jasne vedie nad hovädzím mäsom (teda je veľmi vhodná i pre vegetariánov) a množstvom železa prevyšuje pivné kvasnice a hovädziu pečeň. Navyše je zásadotvorná, čo samo osebe je pre väčšinu ľudí s prekyslením útrob veľmi užitočná vec.

Chlorella pyrenoidosa spomaľuje starnutie
Tento jedinečný organizmus sa po celý čas svojej existencie prispôsoboval životným podmienkam. Vďaka tomuto vývoju, ktorý trval miliardy rokov, si riasa vytvorila rad obranných látok, ktoré je schopná odovzdať nášmu telu v tej najčistejšej a najprijateľnejšej podobe. Doteraz sú známe štyri jedinečné látky: sporopollein, chlorellin, CGF arastlinné farbivo chlorofyl. Neuveriteľným množstvom chlorofylu víťazí nad žihľavou či brokolicou a nad všetkými doteraz skúmanými zelenými riasami. Obsahuje ho vôbec najviac z rastlín. Fantasticky hojí všetky zápaly v tele – už po dvoch mesiacoch potlačí významne paradentózu, ak sa pravidelne žuje. Chlorofyl však nie je len bezpečný dezinfekčný prostriedok pôsobiaci v ľudskom tele. V dostatočnom množstve dokáže okrem paralyzovania a odstránenia škodlivých baktérií, plesní a kvasiniek, rovnako podporiť tvorbu červených krviniek a riadnu funkciu srdca. Chlorella ako jediná obsahuje tzv. rastový faktor CGF, čo je najviac vitalizujúca látka v prírode (extrakt sa užíva napríklad po operáciách, úrazoch, pri únavovom syndróme, atď.) Zistilo sa, že ak sa chlorella užíva pravidelne, CGF pomáha pri oprave poškodeného genetického materiálu v ľudských bunkách, čím ochraňuje organizmus pred degeneratívnymi chorobami vrátane rakoviny a spomaľuje proces starnutia.

Najviac preskúmaná potravina
Chlorella je vo forme lisovaných tabletiek. Ide o čisto prírodný produkt. Je zaujímavé, že vďaka potravinovému výskumu predovšetkým v Japonsku a USA je to najviac prebádaná potravina na svete – viac než napríklad mrkva. V Japonsku chlorellu užíva denne pravidelne v tabletkovej forme viac ako 7 miliónov ľudí! A ďalšie desiatky miliónov v špagetách či v zmrzline a v stovkách iných potravín. Jej ozdravovacie a detoxikačné účinky potvrdzujú mnohé významné vedecké štúdie a zdravotné inštitúcie. Je vhodná pre každého, kto vie premýšľať dopredu, kto sa chce preventívne chrániť pred striehnucimi chorobami.

Chlorella zvyšuje imunitu nastolením zdravej činnosti čreva
Dve zložky normalizujú užitočnú mikroflóru a pomáhajú udržať črevo čisté:
Chlorofyl pôsobí ako dezinfekčný prostriedok a prírodné antibiotikum chlorellin špecificky inhibuje rast len patogénnych mikroorganizmov.
Celulózová bunková stena so sporopolleinom sú jedinečné. Nevratne viažu na seba toxické látky, ktoré prirodzenou cestou odchádzajú z tela von.
CGF pôsobí silne probioticky (urýchľuje rast laktobacilov) a súčasne stimuluje opravu poškodeného črevného tkaniva.


Autor: Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.
Zdroj: Moderná žena marec 2007

Produkty ktoré odporúčame

Mladý jačmeň GW 300g + Chlorella GW 330g

Mladý jačmeň GW 300g + Chlorella GW 330g

Vysušená, koncentrovaná šťava zo zeleného jačmeňa (pozor, nie pomle..

99,00 EUR 100,00 EUR Ex Tax: 82,50 EUR