V posledných dvoch storočiach došlo k takým rýchlym zmenám v životnom
štýle, v zložení stravy i v stravovacích návykoch, že sa tieto zmeny
museli dostať s naším „naprogramovaným“ metabolizmom do rozporu. Navyše
široká devastácia životného prostredia spôsobila obrovský nárast záťaže
na ľudský organizmus.
Rozhliadnime sa však okolo seba. Výskyt
respiračných, alergických a kožných ochorení u detí stúpa, a rovnako
aj citlivosť na virózy a ďalšie choroby. Ešte v prvej polovici minulého
storočia sme o detskej onkológii takmer nepočuli. V súčasnosti jej
stále pribúda. Rovnako ako kardiovaskulárne ochorenia, astma, cukrovka.
Čo sa vlastne stalo?
Okrem kvality vzduchu a
vody sa výrazne oproti minulosti zmenili aj potraviny. Neuspokojené
potreby máme najmä v nutričnej hodnote stravy. Aj preto má značná časť
populácie sklony k nadváhe. Moderná veda usilovne hľadá ideálne
potraviny a zdravé nutričné doplnky, ktoré by chránili ľudí pred
chorobami z nedostatku (osteoporóza, anémia a pod.), a pomohli by znova
prebudiť náš imunitný systém ako účinný štít proti civilizačným
chorobám. Zdroj stravy, ktorý zaručí priebežnú a pravidelnú detoxikáciu
od jedov, ktorým sa následkom devastácie poľnohospodárstva a vôbec
celej prírody nemôžeme ubrániť (napr. počnúc dusičnanmi a kadmiom zo
zeleniny až po olovo z vodovodného potrubia). Od začiatku 21. storočia
sa však objavila i u nás cesta, ako sa z tejto situácie postupne
dostať. Je to päť minút pred dvanástou, keď si domyslíme genetické
dopady toho, čo človek doteraz vyprodukoval na záhubu ďalších
generácií.
Vykročme cestou „green foods“ – zelených potravín
Zelené potraviny nie sú z hľadiska histórie ľudstva nič nové. Len sme
na ne zabudli. Už pre Aztékov mala napríklad spirulina ako
povzbudzujúca potravina takú hodnotu, že im slúžila ako platidlo.
Zelené potraviny obsahujú v prirodzenej synergickej, teda
niekoľkonásobne účinnejšej forme, všetky dôležité nutričné látky, ako
vitamíny, minerály, stopové prvky, proteíny, esenciálne mastné kyseliny
a enzýmy. Zároveň prinášajú vysokú vnútornú očistu, ktorá nám pomôže
spriechodniť črevný trakt a cievny systém a účinne hojiť zápalové
procesy v tele, o ktorých často ani nevieme. Dodávajú energiu a
posilňujú imunitný systém. Táto zelená cesta nepredstavuje asketickú
cestu len pre vyvolených. Vychádza z poznatku, že najväčší vplyv na
zdravie má obsah taniera. Pravidelné užívanie zelenej stravy ju výrazne
zhodnocuje. Prináša nutričnú hodnotu a dokonca kofaktory, ktoré dokážu
vyťažiť aj z obľúbených „fast foods“ viac, ako si vieme predstaviť.
Jej základom je jeden z najdlhšie žijúcich a dokonalých organizmov na
našej planéte – Chlorella pyrenoidosa – jednobunková sladkovodná riasa,
označovanú tiež za kráľovnú rias. Fenomenálne široké spektrum
ozdravovacích a zdravie udržujúcich vlastností chlorelly fascinuje
vedcov, profesionálnych zdravotníkov, ako aj laickú verejnosť už od
chvíle, keď ich prvýkrát spoznali v 60. rokoch minulého storočia.
Pôvodne sa chlorella uctievala pre jej potenciál poskytnúť bohatý
vysokokvalitný zdroj bielkovín, vitamínov a minerálov. Pri narušení jej
pevnej bunkovej steny je zdrojom koncentrovaných živín. Uveďme si
niekoľko názorných príkladov: Koncentrácia bielkovín je vyššia ako v
sójových bôboch, obsahom betakaroténu prevyšuje karotku až 10-krát, vo
vitamíne B12 – čo je v rastlinnej ríši neobvyklé – jasne vedie nad
hovädzím mäsom (teda je veľmi vhodná i pre vegetariánov) a množstvom
železa prevyšuje pivné kvasnice a hovädziu pečeň. Navyše je
zásadotvorná, čo samo osebe je pre väčšinu ľudí s prekyslením útrob
veľmi užitočná vec.
Chlorella pyrenoidosa spomaľuje starnutie
Tento jedinečný organizmus sa po celý čas svojej existencie
prispôsoboval životným podmienkam. Vďaka tomuto vývoju, ktorý trval
miliardy rokov, si riasa vytvorila rad obranných látok, ktoré je schopná
odovzdať nášmu telu v tej najčistejšej a najprijateľnejšej podobe.
Doteraz sú známe štyri jedinečné látky: sporopollein, chlorellin, CGF
arastlinné farbivo chlorofyl. Neuveriteľným množstvom chlorofylu víťazí
nad žihľavou či brokolicou a nad všetkými doteraz skúmanými zelenými
riasami. Obsahuje ho vôbec najviac z rastlín. Fantasticky hojí všetky
zápaly v tele – už po dvoch mesiacoch potlačí významne paradentózu, ak
sa pravidelne žuje. Chlorofyl však nie je len bezpečný dezinfekčný
prostriedok pôsobiaci v ľudskom tele. V dostatočnom množstve dokáže
okrem paralyzovania a odstránenia škodlivých baktérií, plesní a
kvasiniek, rovnako podporiť tvorbu červených krviniek a riadnu funkciu
srdca. Chlorella ako jediná obsahuje tzv. rastový faktor CGF, čo je
najviac vitalizujúca látka v prírode (extrakt sa užíva napríklad po
operáciách, úrazoch, pri únavovom syndróme, atď.) Zistilo sa, že ak sa
chlorella užíva pravidelne, CGF pomáha pri oprave poškodeného
genetického materiálu v ľudských bunkách, čím ochraňuje organizmus pred
degeneratívnymi chorobami vrátane rakoviny a spomaľuje proces
starnutia.
Najviac preskúmaná potravina
Chlorella je vo forme lisovaných tabletiek. Ide o čisto prírodný
produkt. Je zaujímavé, že vďaka potravinovému výskumu predovšetkým v
Japonsku a USA je to najviac prebádaná potravina na svete – viac než
napríklad mrkva. V Japonsku chlorellu užíva denne pravidelne v
tabletkovej forme viac ako 7 miliónov ľudí! A ďalšie desiatky miliónov v
špagetách či v zmrzline a v stovkách iných potravín. Jej ozdravovacie a
detoxikačné účinky potvrdzujú mnohé významné vedecké štúdie a
zdravotné inštitúcie. Je vhodná pre každého, kto vie premýšľať dopredu,
kto sa chce preventívne chrániť pred striehnucimi chorobami.
Chlorella zvyšuje imunitu nastolením zdravej činnosti čreva
Dve zložky normalizujú užitočnú mikroflóru a pomáhajú udržať črevo čisté:
Chlorofyl pôsobí ako dezinfekčný prostriedok a prírodné antibiotikum
chlorellin špecificky inhibuje rast len patogénnych mikroorganizmov.
Celulózová bunková stena so sporopolleinom sú jedinečné. Nevratne viažu
na seba toxické látky, ktoré prirodzenou cestou odchádzajú z tela von.
CGF pôsobí silne probioticky (urýchľuje rast laktobacilov) a súčasne stimuluje opravu poškodeného črevného tkaniva.
Autor: Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.
Zdroj: Moderná žena marec 2007