0

Zelený jačmeň

Superfood alebo potravina budúcnosti - Aj s týmto prívlastkom sa stretnete pri zelenom jačmeni. Pravdou pritom je, že nejde o nič nové. Účinky zeleného jačmeňa poznali ľudia dávno. Dnes len dostali novú a pre nás komfortnejšiu podobu.

Chcete vyskúšať  jačmeň?  Volajte na 0907025707

Čo je to zelený jačmeň? 

Je to typ zelenej trávy, mladý výhonok z ktorej šťava je schopná telu dodať všetky potrebné vitamíny a minerály v tej neprirodzenejšej forme, teda čisto prírodnej. Tieto mladé výhonky obsahujú kompletnú ponuku dôležitých živín. Vďaka tomu sú schopné podporovať fungovanie všetkých prirodzených pochodov v ľudskom organizme. Každý organizmus je navyše trochu iný, a teda to, čo u niekoho pôsobí takmer okamžite s neskutočným účinkom, môže mať u iného úplne iný priebeh až sa môže zdať, že nemá žiadny efekt. Čo v skutočnosti tak ale nieje.

Žijeme v dobe, o ktorej by sme mohli pokojne povedať – "superfoodová"  V móde je totiž práve jesť a užívať čo najviac zdravých, ideálne čerstvých RAW potravín, rôznych šejkov či smoothy či diét. S veľkou obľubou sa do nich pridáva práve zelený jačmeň aj vďaka svojím detoxikačnýcm schopnostiam a priaznivým vplyvom na organizmus. V zahraničí sa táto móda začala pred pätnástimi - dvaciatimi rokmi. K nám prišla len nedávno. Je však pravda, že ide o naozajstnú vitamínovú bombu. Obsahuje totiž všetko, čo naše telo potrebuje na to, aby fungovalo. Samozrejme, dôležité aby bol jačmeň správne pestovaný. Musí byť na zdravej pôde, v zdravých podmienkach s dostatkom živín. 

Vo vyššom pomere v ňom nájdete beta karotén, vitamíny B1, B2, B6, ale aj céčko, éčko, vitamín H, kyselinu nikotínovú, folovú a panthoténovú. V jačmeni je aj dostatok enzýmov, minerálov a aminokyselín. Pritom je to len a len prírodný zdroj - mladý výhonok, stebielko trávy s takouto neuveriteľnou silou.

 

Zelená krv

Pod názvom mladý alebo zelený jačmeň sa predáva jemný prášok z výhonkov jačmeňa. V zásade sú však v ponuke tri formy – prášok, tabletky a pastilky.

  • prášok - sušená lisovaná šťava - je vylisovaná z výhonkov mladého zeleného jačmeňa ( najkvalitnejšie sušená šťava pochádza z USA - Utah )
  • " drvená tráva "  pokosené mladé výhonky zeleného jačmeňa následne vysušené a drvené na prášok ( majú vysoký obsah vlákniny , u niektorých ľudí môže vyvolávať problémy s trávením )
  • jačmeň zmiešaný s ďalšími prírodné látkami ( napr. golden yacca plus a podobne)

Jačmeň radíme medzi takzvané zelené potraviny. Tieto potraviny vyrástli priamo v prírode a človek by do nich nemal vôbec zasahovať. Ak sa požívajú preventívne alebo ako liečivo, zvyčajne pri nich nehrozí predávkovanie. Keďže hovoríme o zelených potravinách, ich významným plusom je obsah chlorofylu, ktorému sa hovorí aj zelená krv. Aj preto, že pomáhajú pri hojení rán. 

Chlorofyl je schopný likvidovať množstvo voľných radikálov, odstraňuje tukové nánosy z ciev, zlepšuje alergické stavy, trávenie i celkový stav črevnej mikroflóry. K jeho príjemným „vedľajším“ účinkom patrí aj menšia chuť na sladkosti. Zo zelených potravín sa vyrábajú zelené nápoje, ktorým zvykneme hovoriť zelené džúsy. Takto je aj prijímanie mladého jačmeňa oveľa jednoduchšie. Ich výhodou je fakt, že sú zásadité, čiže znižujú prekyslenosť tela.

Priaznivý vplyv zeleného jačmeňa bol však zaznamenaný u celého radu chorôb a problémov. Náhodne menujme napríklad alergie, reumatické ochorenia, Lymská borelióza, únava a vyčerpanie, psychické problémy, bolesti hlavy, celé spektrum tráviacich ťažkostí a chorôb, problémy pohybového aparátu, kožné choroby, zníženú imunitu, infekcie dýchacích ciest, gynekologické a klimakterické ťažkosti, dnu, zápaly močových ciest, problémy s prostatou, diabetes, nadváhu, srdcovo cievne choroby, nádorové ochorenia, zrakové problémy, roztrúsenú sklerózu či zlú funkciu pečene.


Očista nie je príjemná


Mladý jačmeň zaraďujeme medzi potravinové doplnky. Čiže, ak ho chceme užívať, musíme si ho kúpiť. Zasvätení vravia, že ak chceme na sebe naozaj pocítiť očistné a liečivé účinky mladého jačmeňa, mali by sme ho užívať najmenej tri mesiace. Odporúčané denné dávky sa líšia. Pri užívaní sa však treba držať zdravého rozumu. Zelený jačmeň má v prvom rade detoxikačné účinky – pomáha telu zbavovať sa všetkého, čo do neho nepatrí. To platí aj o nadbytočných tukových bunkách. Proces detoxikácie však vôbec nemusí byť príjemný – sprevádzať ho môžu bolesti hlavy, hnačky, vetry, únava, potenie, zhoršenie ekzémov a kožných problémov a pod. Detoxikácia je totiž pre telo vysiľujúci proces, hoci konečný výsledok je veľmi užitočný. Ak začnete piť nápoj zo zeleného jačmeňa podľa odporúčaných dávok, pri príliš výrazných príznakoch dávku znížte. Ďalšie dávkovanie prispôsobte sami sebe – určite však pritom nezabúdajte na pitný režim. Vodu totiž nič nenahradí.
Zelený jačmeň nemusíte užívať neustále – na detoxikáciu pre zdravého človeka by mala stačiť jedna trojmesačná kúra za rok ideálne na jar. Pri problémoch s imunitou sa odporúča ju zopakovať aj na jeseň. Zvýšite tým šancu, že počas sychravého počasia sa vyhnete častým prechladnutiam či chrípke. Ak vás už predsa len "skolí" priebeh bude oveľa miernejší a rekonvalescencia kratšia. Pokiaľ však trpíte nejakým ochorením, je vhodné jačmeň brať dlhšiu dobu.

Ako užívať zelený jačmeň?

Najlepšie sa vstrebáva nalačno, ideálne je ho vypiť hneď ráno, kedy dodá telu rovnakú energiu ako šálka kávy. Romiešate si 1 čajoú lyžičku jemného prášku vo vode, pozor nesmie byť horúca a pomaly vypijete. Nebudem tvrdiť, že to skvelý a chutný nápoj :-) Dá sa však na chuť mladého jačmeňa zvyknúť. Je to výrazne trávnatá chuť aj vôňa a niekomu môže na prvýkrát pripadať až odporná, čo môžem potvrdiť aj ja. Ak to niektorí ľudia nedokážu vypiť ako nápoj, môžu vyskúšať jačmeň vo forme tabliet.

Čo sa týka dĺžky používania, odporúča sa minimálne 2 až 3 mesiace, aby sa mohli priaznivé účinky mladého jačmeňa prejaviť. Mnohí ľudia síce uvádzajú, že napríklad výrazný príliv energie pociťovali už od začiatku konzumácie, na prejavenie väčšiny priaznivých účinkov je však potrebná dlhodobejšia konzumácia tohto skvelého nápoja. Stretávam sa s neskutočnými odozvami na tento nápoj. 

Mladý jačmeň nemá žiadne vedľajšie účinky, preto je možné ho konzumovať dlhodobo. Najmä zo začiatku sa u niektorých ľudí môžu vyskytnúť problémy spôsobené tým, že sa organizmus čistí tak ako som to už spomínala. Tieto prejavy zvyčajne veľmi rýchlo vymiznú. Ak sú ale obťažujúce, doporučuje sa výrazne znížiť dávky a zvyšovať ich postupne, aby sa telo dokázalo prispôsobiť. Len v málo prípadoch je nutné jačmeň úplne vylúčiť z dôvodu nejakej potravinovej alergie. 
Piť zelený jačmeň sa dokonca nemusia obávať ani ľudia s celiakiou či diabetici, neobsahuje totiž lepok
Existuje však skupina ľudí, ktorým sa pitie jačmeňa nedoporučuje. Zelené potraviny sa neodporúča napríklad užívať po transplantácii orgánov, pri autoimunitných ochoreniach, či pri ožarovaní. 

Ak sa rozhodnete pre zelené potraviny je treba zvážiť, aký produkt si zadovážite. Na trhu sa vyskytuje množstvo rôznych produktov. Niektoré sú svojou kvalitou známe, iné svojim spracovaním či vstupnou surovinou nedokážu týmto produktom konkurovať  a môžu byť menej kvalitné. Jeden z TOP produktov je napríklad aj Jačmeň GW, alebo jačmeň od Bio Organic Food

Viac informácií o Jačmeni Green Ways  >>