0

Zloženie zeleného jačmeňa

Zloženie zeleného jačmeňa

Jačmenná tráva je považovaná z výživového hľadiska zo všetkých zelených tráv za najhodnotnejšiu. Obsahuje 18 aminokyselín z 20 vrátane 8 esenciálnych, teda tých ktoré si telo nevie vyrobiť samo. Aminokyseliny sú základným stavebným kameňom bielkovín, z ktorých je tvorená každá bunka ľudského organizmu a sú tak nenahraditeľné pre bunkovú tvorbu, regeneráciu a celkovo pre zachovanie všetkých životných funkcií organizmu.

 

Zelený jačmeň ďalej obsahuje radu aktívnych enzýmov, ktoré sú základným katalyzátorom takmer všetkých chemických procesov prebiehajúcich v našom tele. Vedci sa zhodujú na tom, že človek sa rodí s určitou zásobou enzýmov, ktorá sa v priebehu života vyčerpáva a telo starne. Avšak toto vyčerpávanie enzymatickej zásoby možno spomaľovať jednak vyhýbaním sa potrave a spôsobu života, ktorý je na spotrebu enzýmov náročnejší, jednak konzumáciou na enzýmy bohatej stravy. A tou je živá rastlinná strava, teda strava, ktorá nebola znehodnotená tepelnou, chemickou ani inou úpravou, ktorá enzýmy likviduje alebo potláča ich aktivitu.

 

Mladý jačmeň ďalej obsahuje široké spektrum vitamínov a minerálov a ďalších hodnotných látok. Medzi najdôležitejšími možno spomenúť vysoký obsah betakaroténu, vitamínov skupiny B, vitamínu C, draslík, kalcium, horčík, železo, meď, mangán, fosfor a zinok. Mladá jačmenná tráva obsahuje 11x viac vápnika ako kravské mlieko, 7x viac vitamínu C ako pomaranč a 5x viac železa ako špenát.

 

Z nášho pohľadu je však najväčším prínosom mladého jačmeňa jeho obsah chlorofylu. Štúdie preukazujú vplyv chlorofylu na stimuláciu rastu tkanív a tvorby červených krviniek. Najzaujímavejšia je podobnosť molekuly chlorofylu s molekulou hemoglobínu - krvného farbiva. Testy bol tiež preukázaný jeho vplyv na redukciu vstrebávania karcinogénov v tráviacom trakte.


Nutričná analýza:

Chlorofyl: 300 mg/100g

Bielkoviny: 280 mg/g

Cukry: 500 mg/g

Vitamíny:

Betakarotén: 1370 IU/g

Vitamín A: < 50 IU/100g

Vitamín B1: 0,43 mg/100g

Vitamín B2: 2,41 mg/100g

Niacín: 3,63 mg/100g

Vitamín B5: 5,1 mg/100g

Vitamín B6: 17,8 mg/100g

Biotín: 0,8 mg/100g

Vitamín C: 457 mg/100g

Vitamín E: 22,5 IU/100g

Vitamín K: 0,776 mg/100g

Kyselina listová: 1,5 mg/100g

Aminokyseliny:

Alanín: 16,9 mg/g

Methionín: 3,6 mg/g

Arginín: 13,4 mg/g

Fenylalanín: 13,0 mg/g

Prolín: 14,8 mg/g

Serín: 11,4 mg/g

Glycín: 12,4 mg/g

Treonín: 11,5 mg/g

Histidín: 5,22 mg/g

Tyrosín: 8,29 mg/g

Izoleucín: 18,2 mg/g

Valín: 13,0 mg/g

Leucín: 18,2 mg/g

Lyzín: 14,6 mg/g

Kyselina aspartamová: 19,7 mg/g

Kyselina glutamová: 26,1 mg/g

Minerály:

Vápnik: 6,8 mg/g

Draslík: 40,5 mg/g

Horčík: 0,03 mg/g

Železo: 0,37 mg/g

Kremík: 0,04 mg/g

Sodík: 6,41 mg/g

Fosfor:3,94 mg/g

Bór: 58 mcg/g

Mangán: 0,14 mg/g

Meď: 0,09 mg/g

Striebro: 0,50 mcg/g

Chróm: 1,09 mcg/g

Odporúčame prečítať: Zelený jačmeň účinky


Súvisiace články

Časté otázky a odpovede o zelenom jačmeni
Niekoľko otázok a odpovedí o jačmeni, jeho pestovaní, spracovaní, užívaní, účinkoch...Prečo je zelený jačmeň taký účinný? Určite vďaka organickému pestovaniu bez používania chemických hnojív. Pestuje sa v Utahu, v oblasti vyschnutých prastarých jazier v nadmorskej výške okolo 1500m, na pôde nesmierne bohatej na minerály. Nadmorskej výške a bohatému slnečnému svetlu vďačia rastlinky za bohatý obsah chlorofylu. Zalievanie minerálnou vodou..