
Jačmenná tráva je považovaná z výživového hľadiska zo všetkých zelených tráv za najhodnotnejšiu. Obsahuje 18 aminokyselín z 20 vrátane 8 esenciálnych, teda tých ktoré si telo nevie vyrobiť samo. Aminokyseliny sú základným stavebným kameňom bielkovín, z ktorých je tvorená každá bunka ľudského organizmu a sú tak nenahraditeľné pre bunkovú tvorbu, regeneráciu a celkovo pre zachovanie všetkých životných funkcií organizmu.
Zelený jačmeň ďalej obsahuje radu aktívnych enzýmov, ktoré sú základným katalyzátorom takmer všetkých chemických procesov prebiehajúcich v našom tele. Vedci sa zhodujú na tom, že človek sa rodí s určitou zásobou enzýmov, ktorá sa v priebehu života vyčerpáva a telo starne. Avšak toto vyčerpávanie enzymatickej zásoby možno spomaľovať jednak vyhýbaním sa potrave a spôsobu života, ktorý je na spotrebu enzýmov náročnejší, jednak konzumáciou na enzýmy bohatej stravy. A tou je živá rastlinná strava, teda strava, ktorá nebola znehodnotená tepelnou, chemickou ani inou úpravou, ktorá enzýmy likviduje alebo potláča ich aktivitu.
Mladý jačmeň ďalej obsahuje široké spektrum vitamínov a minerálov a ďalších hodnotných látok. Medzi najdôležitejšími možno spomenúť vysoký obsah betakaroténu, vitamínov skupiny B, vitamínu C, draslík, kalcium, horčík, železo, meď, mangán, fosfor a zinok. Mladá jačmenná tráva obsahuje 11x viac vápnika ako kravské mlieko, 7x viac vitamínu C ako pomaranč a 5x viac železa ako špenát.
Z nášho pohľadu je však najväčším prínosom mladého jačmeňa jeho obsah chlorofylu. Štúdie preukazujú vplyv chlorofylu na stimuláciu rastu tkanív a tvorby červených krviniek. Najzaujímavejšia je podobnosť molekuly chlorofylu s molekulou hemoglobínu - krvného farbiva. Testy bol tiež preukázaný jeho vplyv na redukciu vstrebávania karcinogénov v tráviacom trakte.
Nutričná analýza: Chlorofyl: 300 mg/100g Bielkoviny: 280 mg/g Cukry: 500 mg/g |
Vitamíny: Betakarotén: 1370 IU/g Vitamín A: < 50 IU/100g Vitamín B1: 0,43 mg/100g Vitamín B2: 2,41 mg/100g Niacín: 3,63 mg/100g Vitamín B5: 5,1 mg/100g Vitamín B6: 17,8 mg/100g Biotín: 0,8 mg/100g Vitamín C: 457 mg/100g Vitamín E: 22,5 IU/100g Vitamín K: 0,776 mg/100g Kyselina listová: 1,5 mg/100g |
Aminokyseliny: Alanín: 16,9 mg/g Methionín: 3,6 mg/g Arginín: 13,4 mg/g Fenylalanín: 13,0 mg/g Prolín: 14,8 mg/g Serín: 11,4 mg/g Glycín: 12,4 mg/g Treonín: 11,5 mg/g Histidín: 5,22 mg/g Tyrosín: 8,29 mg/g Izoleucín: 18,2 mg/g Valín: 13,0 mg/g Leucín: 18,2 mg/g Lyzín: 14,6 mg/g Kyselina aspartamová: 19,7 mg/g Kyselina glutamová: 26,1 mg/g |
Minerály: Vápnik: 6,8 mg/g Draslík: 40,5 mg/g Horčík: 0,03 mg/g Železo: 0,37 mg/g Kremík: 0,04 mg/g Sodík: 6,41 mg/g Fosfor:3,94 mg/g Bór: 58 mcg/g Mangán: 0,14 mg/g Meď: 0,09 mg/g Striebro: 0,50 mcg/g Chróm: 1,09 mcg/g |
Odporúčame prečítať: Zelený jačmeň účinky