0

Zelený jačmeň a akné

Zelený jačmeň a akné

Keď akné nás sprevádza životom ...

Akné, je vždy spájané s obdobím dospievania a pohlavného dozrievania, kedy prebúdzajúcej sa hormóny v našom tele víťazí nad zdravým rozumom a súdnosťou a naše najbližšie okolie má čo robiť, aby túto situáciu, spolu s nami, v zdraví prestal. Nie vždy je priebeh tohto obdobia bez komplikácií a nie vždy prejavy akné vymiznú po skončení puberty. Akné trápi čoraz viac ľudí a to aj dlhodobejšie nie len v období puberty a to bez rozdielu či sa jedná o ženy či mužov.

Vplyv na zhoršovanie prejavov akné má celý rad všeobecne známych škodlivín. Predovšetkým moderný spôsob života, veľké množstvo nezdravých a dráždivých potravín, sústavné prekysľovanie organizmu sódovými nápojmi, sladkosťami, ďalej stres, fajčenie, alkohol, výrazne oslabený imunitný systém, prítomnosť dráždivých látok v ovzduší, presušovaniu pokožky vysokým obsahom chlóru vo vode, nekvalitné prostriedky osobnej hygieny a najrôznejšie druhy nevhodnej kozmetiky. Dôležité sú aj vnútorné hormonálne príčiny. U žien potom najmä obdobie nastupujúceho cyklu a často potom priebeh cyklu ako takého.

Existuje rad zaručených návodov ako na pupienky. Väčšina sa snaží riešiť tento problém lokálne, teda potlačiť vonkajšie prejavy akné. Komplexným riešením sa tieto postupy nezaoberajú. Výrobcovia by potom prišli o distribúciu rôznych krémov, mastí, roztokov, pleťových masiek a dekoratívnej, či liečebnej kozmetiky určené pre liečbu akné. Stratili by tak časť svojich zákazníkov a to rozhodne nie je v ich plánoch.

Riešením je komplexný prístup k tomuto ochoreniu. Nesmierne dôležitá sú režimové opatrenia, ktoré buď úplne rešpektujeme, alebo aspoň trvale a podstatne dodržiavame. Niektoré negatívne vplyvy síce môžeme len ťažko odstrániť, ale odstráňme aspoň tie, ktoré individuálne odstrániť dá. 
Lokálna starostlivosť je určite rýchlou a často krátkodobo účinnou pomocou a netreba sa jej vzdávať. Avšak konečné riešenie je naozaj v komplexnom prístupe. A ten spočíva predovšetkým v očiste organizmu, odstráneniu jeho prekyslenia, dodanie živín a naštartovanie imunitného systému. A to dokonale vedia zelené potraviny, najmä potom zelený jačmeň, s ktorým má liečba akné naozaj skvelé výsledky.

Treba však počítať často aj s opakovaným zhoršením stavu akné, pretože čistenie organizmu postupuje naozaj zvnútra smerom na povrch. Povrchové prejavy akné sa počas užívania jačmeňa v dávke 2-3x1 lyžička denne veľmi rýchlo upokojí a všetko sa zdá byť v poriadku. Náhle sa však objavia nové prejavy akné. Jedná sa o takzvané hlboké zápaly, ktoré sa postupne dostávajú k povrchu pokožky. Tu po svojom objavení sa zvyčajne vydesia majiteľa týchto hlbokých zápalov a spôsobia paniku, že Mladý jačmeň nefunguje. Naopak, funguje a veľmi dobre , tento jav sa bude opakovať tak dlho (napríklad aj 5x až 6x), kým naozaj všetky hlboké ložiská nebudú vytlačené na povrch.

V praxi som sa už s touto situáciou niekoľkokrát stretol. Minimálna doba užívania Mladého jačmeňa k úspešnému vyliečenie akné je najmenej 6 mesiacov sústavného užívania, teda aj v prípadoch, keď všetko už po mesiaci vyzerá skvele a užívateľ má tendenciu užívanie skončiť, pretože to podľa jeho názoru aj momentálneho vzhľadu, nie je potrebné. Občas naozaj stačí pomerne krátka doba na zlepšenie stavu pleti, ale samotné akné vyliečené ešte určite nie je. Platí to najmä pre rozsiahle prejavy typu akné conglobata, kedy jednotlivé ložiská splývajú v rozsiahlych plochách ako na tvári, tak aj v dekolte alebo na chrbte a zostávajú po nich nepekné jazvy. V týchto prípadoch je nutné Mladý jačmeň užívať najmenej rok.

A ak chcete mať istotu, že sa Vám po čase stav pleti opäť nezhorší, pokračujte nielen v režimových opatreniach, ale aj v užívaní zeleného jačmeňa, trvalo. Minimálne aspoň 1x ročne doprajte očistnú kúru pomocou Mladého jačmeňa v dĺžke minimálne 3 mesiace .

Autor: MUDr Lacina
Zdroj: Green Ways