0

Zelené potravíny a ich pôsobenie na zdravotný stav

Zelené potravíny a ich pôsobenie na zdravotný stav

Zelené potraviny majú oproti potravinovým doplnkom najväčšiu výhodu v tom, že pôsobia na organizmus komplexne a že sú živé. Komplexnosť zelených potravín je vyjadrená nielen ich zložením, ale predovšetkým účinkom, ktorý sa prejavia už veľmi skoro po začatí ich užívania. A tak pociťujeme a pozorujeme ako účinky pozitívne - zvýšenie vitality, zlepšenie nálady, úpravu biorytmov, zlepšenie celkového zdravotného stavu, tak aj účinky, ktoré sa môžu javiť ako záporné, ale len na prvý pohľad. V skutočnosti sa jedná len o reakciu organizmu, ktorá znamená naštartovanie očistných a ozdravnych procesov. Dochádza k mohutnej aktivácii imunitného systému a to na niekoľkých úrovniach.

Tou najzákladnejšou je prísun kvalitných živín (vitamínov, minerálov, stopových prvkov a nukleotidov), s ktorými imunitný systém pracuje ako so stavebnými kameňmi.

Vyššou úrovňou je obnova vnútorného prostredia organizmu, predovšetkým stavu tráviaceho traktu, ktoré svojou plochou je najväčším imunitným prostredím v tele. Jedná sa predovšetkým o takzvaný rastový faktor Chlorelly.
Ešte vyššou úrovňou je potom stimulácia imunitných pochodov a dejov v organizme. Tu sa uplatňuje predovšetkým vysoký obsah aktívnych enzýmov, chlorofylu (detoxikačný a dezodoračné účinok) a aminokyselín v zelených potravinách.

Nezanedbateľný je aj účinok antioxidácie a to predovšetkým u mladého jačmeňa. Významná je aj schopnosť zelených potravín pôsobiť zásadotvorne a teda potláčať prekyslenie v organizme.

Schopnosť zelených potravín dopĺňať do organizmu nevyhnutné živiny, čistiť ho, hojiť zápaly, obnovovať rovnováhu vnútorného prostredia, brániť poškodzovaniu bunkových membrán a genetickej informácie je nesmierne dôležitá.
Osvedčujú sa v mnohých indikáciách a ich priaznivý efekt sa dostavuje u veľkej časti užívateľov. Ak vezmeme do úvahy, že ľudský organizmus pracuje ako celok a poškodenie jednotlivých buniek, orgánov a systémov sa skôr či neskôr prejaví postihnutím ďalších, potom ich užívanie sa prejaví ako priamym účinkom na postihnuté systémy, tak aj nepriamym účinkom, ktorý sa odvíja z upravenej funkcie práve tých systémov a orgánov, ktorých činnosť zelené potraviny pomohli obnoviť a vylepšiť.

Všetci vieme, ako vyzerá zdravotný profil našej súčasnej slovenskej populácie. Vieme aj to, že prevencia je vždy vo svojom dôsledku lacnejšia ako stále nákladnejšia liečba. Je potrebné aj zvážiť kvalitu života človeka zdravého a chronicky alebo často chorého.
Zelené potraviny sú práve tým prostriedkom, ktorým môžeme kvalitu zdravia a teda aj života významne ovplyvniť. (Na stránke zdravie.jahoda.sk budeme postupne prinášať ďalšie informácie o zelených potravinách a o ich priaznivých účinkoch na organizmus)

Vďaka šetrným technológiám spracovania si zelené potraviny uchovávajú svoje vynikajúce vlastnosti a sú schopné ich odovzdať nášmu organizmu. Organizmom sú veľmi dobre prijímané a sú ním využité takmer bezozbytku. Začať s ich užívaním znamená aj zamyslieť sa sám nad sebou, nielen nad svojím zdravím, ale snažiť sa zároveň upraviť aj nevyhovujúce životný štýl. Je to rovnaké ako v klasickej medicíne, keď lekár presviedča pacienta o skutočnosti, že zníženie hmotnosti či hladiny cholesterolu v krvi nie je len otázkou užívania zázračných tabletiek, ale predovšetkým vlastnej vôle a túžby alebo nutnosti niečo zmeniť.

Vysoko pozitívny účinok zelených potravín sa prejavil aj počas krátkodobej štúdie, ktorá bola zameraná na účinky zeleného jačmeňa na organizmus. Jej výsledkom sú veľmi dobré nielen subjektívne pocity respondentov, ale aj závery laboratórnych vyšetrení a aj objektívne nálezy. Dôležité je si uvedomiť, že užívanie zelených potravín neznamená dosiahnuť počas krátkej doby výrazné pozitívne zmeny a potom všetko zase vrátiť do starých koľají. V praxi je mnohokrát overená skutočnosť, že trvalá kladná zmena zdravotného stavu je spojená s dlhodobým a pravidelným pôsobením zelených potravín.

V niektorých prípadoch sa môžeme stretnúť s obmedzením ich používania. K najčastejším patrí zásada nepodávať riasu Chlorellu u aktívnych zápalov čriev, kde vysoký obsah vlákniny pôsobí dráždivo. Rovnaké obmedzenie platí aj pre skoré stavy po operáciách žalúdka a čriev. Opatrnosť v ich užívaní musí byť aj u autoimunitných ochorení.
Zelený jačmeň by nemal byť podávaný počas rádioterapie a je jedno, či sa jedná o onkologický dôvod tejto liečby či dôvod iný. Tu pôsobí negatívne silný antioxydačný účinok.
Treba počítať aj s možnými reakciami na zelené potraviny. Tie môžu byť alergického pôvodu, ale aj z dôvodu nadmernej reakcie organizmu na naštartované očistné pochody. V týchto prípadoch väčšinou stačí znížiť podávanú dávku a počkať odoznie reakcia. Len celkom výnimočne je potrebné užívanie úplne prerušiť.

Zelené potraviny sa veľmi osvedčili pri chronických zápaloch, pomáhajú predchádzať akútnym zápalovým stavom všetkých systémov. Vďaka tejto ich schopnosti tlmí aj bolesť, ktorá každý zápal sprevádza. Znižujú hladinu cholesterolu a sú prevenciou vzniku aterosklerózy. Upravujú rad tráviacich ťažkostí predovšetkým u funkčných dyspeptických syndrómov, ale osvedčujú sa aj u vredovej choroby žalúdka a dvanástnika. Prospievajú alergikom, ako s postihnutím dýchacích ciest, tak aj kožnými prejavmi. Veľmi prospievajú osobám trpiacim častými infekciami dýchacích ciest či močových ciest. Pomáhajú ľuďom s poruchami pohybového systému. Sú nesmierne dôležité aj v prevencii a podpornej liečbe onkologických ochorení. Na túto tému sú v zahraničí spracované rozsiahle štúdie potvrdzujúce štatisticky významný pozitívny vplyv zelených potravín na liečbu onkologických ochorení. 
V neposlednom rade odstraňujú únavu a zlepšujú náladu. Pri ich užívaní sa darí aj pozvoľne znižovať hmotnosť. Naopak sú veľmi vhodné aj v podpornej liečbe anorexie. Veľmi významne pomáhajú v poúrazových a pooperačných stavoch, kde dokážu podstatne skrátiť dobu hojenia a rekonvalescencie.

Dávkovanie zelených potravín je možné deliť na preventívne a podporne liečebné, kedy sa dávky môžu až niekoľkonásobne zvýšiť. Možno je podávať bez obáv aj deťom. 
V praxi sa potom veľmi osvedčuje, ak je podávaná chlorella  aj  zelený jačmeň súčasne. Majú veľa spoločného no ​​sú niektorými svojimi účinkami jedinečné. Pri spoločnom podávaní potom platí, že sa ich vzájomný účinok nesčíta, ale násobí.

Zelené potraviny nemusíme užívať len vnútorne, ale dajú sa aplikovať aj lokálne formou zásypov či obkladov (veľmi sa napríklad osvedčuje mladý jačmeň v obkladoch u prejavov slnečného ekzému), dajú sa využiť na dezinfekciu úst. Veľmi je oceňujú aj gynekológovia u genitálnych mykóz, kde sa dajú aplikovať formou výplachov či lokálne zavádzať ako súčasť krémov určených na intímnu hygienu.

Ako vidíte, možnosti využitia zelených potravín sú veľmi široké a pestré. Čo je však najdôležitejšie, uvedomiť si skutočnosť, že súčasný životný štýl a nároky na nás kladené nám nedávajú inú možnosť ako udržať svoj organizmus dlhodobo v prevádzkyschopnom stave, než siahnuť po osvedčených prírodných prostriedkoch.

A v tomto ohľade sú zelené potraviny tou najprirodzenejšou a najsprávnejšie voľbou.

Autor článku: MUDr. Miloslav Lacina. Zdroj: Green Ways