0

Čo sú to flavonoidy?

Čo sú to flavonoidy?


Čo sú to flavonoidy?

Flavonoidy sú prírodné látky, ktoré sa nachádzajú v malých množstvách v ovocí, zelenine, v kvetoch, v čaji a iných potravinách, ktoré denne prijímame. Klinické a experimentálne sledovania ukázali, že flavonoidy majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy ochranou proti následkom oxidačného stresu. Neresorbované flavonoidy sa vylučujú močom a stolicou ako iné prirodzené zvyšky potravy.

Flavonoidy patria medzi najsilnejšie antioxidačné látky, ktoré poznáme. 

Flavonoidy sú látky vznikajúce v rastlinách, ktorých hlavnou funkciou je ochrana pred škodlivými vonkajšími vplyvmi (UV žiarenie), udržanie stability vnútorného prostredia (neutralizácia voľných radikálov) a ďalšie funkcie dôležité pre prežitie rastlín. Popri ochrane pred UV žiarením majú flavonoidy aj regulačné funkcie, ktoré ovplyvňujú základné pochody a chránia rastliny pred cudzorodými organizmami. Rôzne typy a podoby flavonoidov, ktoré sa niekedy nazývajú aj ako bioflavonoidy, nachádzame v mnohých rastlinách, vrátane tých, ktoré sú súčasťou našej stravy. Medzi najznámejšie zdroje flavonoidov patria lesné plody, hrozno, citrusy, kakaové bôby, arašidy, petržlen alebo cibuľa.

Veľmi účinné flavonoidy obsahujú najmä čajovníky.

NEIO® je flavonoidový komplex rastlinného pôvodu, v prvom rade katechíny, leukoantocyanidiny, kyanidíny, a všeobecne 3,5 flavon-diolové deriváty. Tieto komplexy flavonoidov sa nachádzajú v prípravku vo forme mono- až oligomérov, vyskytujúce sa medzi inými v listoch zeleného a čierneho čaju, eventuálne v jadrách červeného hrozna a prakticky v rôznych pomeroch takmer vo všetkých rastlinách, hlavne v semienkach a kožiacich plodov. Tieto kmeňové molekuly v rastlinách vznikajú cestou fotosyntézy a sú vedľajšími produktmi rastlinného metabolizmu. V rastlinách sú prítomné v tekutej forme, ich funkcia spočíva v ochrane rastlinstva proti vonkajšiemu i vnútornému poškodeniu.

Flavonoidy sú študované v súvislosti s ich účinkami na:

  • Choroby srdca a ciev (ateroskleróza)
  • Poruchy metabolizmu (cukrovka, obezita)
  • Neurodegeneratívne ochorenia (Alzheimerova a Parkinsonova choroba)
  • Onkologické ochorenia
  • Imunitný systém
  • Infekčné ochorenia
  • Pokožku a starnutie kože

Účinky flavonoidov

    Flavonoidy svojim pôsobením pomáhajú znižovať škodlivé účinky voľných radikálov, ktoré v nadmernom množstve spôsobujú tzv. oxidatívny stres. Ten sa podieľa na vzniku mnohých civilizačných ochorení. Preukázateľne prispieva k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú najčastejšou príčinou úmrtí vo vyspelých krajinách. Oxidatívny stres má vplyv aj na vznik cukrovky, niektorých neurodegeneratívnych ochorení (Alzheimerova a Parkinsonova choroba), chronických zápalov, bakteriálnych a vírusových infekcií a niektorých typov onkologických ochorení. Okrem silného antioxidačného pôsobenia boli u flavonoidov preukázané aj účinky na enzýmy, receptory a bunkovú signalizáciu. Tieto vlastnosti hrajú pozitívnu úlohu pri ovplyvnení zápalových procesov v organizme, imunitného systému, metabolizme a poskytujú flavonoidom aj antibakteriálne a antivírusové účinky.

     

    Výroba účinnej látky vzniká nanotechnologicky patentovaným postupom. Vďaka nanotechnológii sú oligomérne formy flavonoidov v prípravku MATUZALEM® prítomné v pôvodnom stave. To znamená, že výsledné molekuly získané špecifickým procesom sa nevychyľujú zo svojej rovnovážnej polohy a ich elektrický náboj je v rovnováhe. Výsledkom toho po vniknutí do ľudského organizmu sa správajú ako prirodzená súčasť organizmu, teda vykonávajú svoju pôvodnú funkciu – vytváranie „poriadku".

     

    Počas užívania NEIO® sa dostávajú do organizmu „molekuly života", ktoré inteligentným spôsobom komunikujú s bunkami organizmu a prioritne upravujú rovnovážny stav buniek a významným spôsobom zabraňujú množeniu degenerovaných a mutovaných buniek. Vďaka nízkej osmolarite sa voľne dostávajú cez cytoplazmu buniek a z rovnovážnej polohy vychýlené bunky a ich stavebné elementy dostávajú do rovnovážneho stavu cestou voľných elektrónov, teda vrátia zlatú strednú cestu, výsledkom čoho je normalizácia funkcií buniek a medzibunkového informačného toku. Vďaka veľmi veľkému počtu voľných elektrónov vyselektujú a/alebo naviažu v organizme sa nachádzajúce voľnými radikálmi disponujúce škodlivé atómy, časti molekúl, molekuly. V priebehu vysporiadania rovnovážnych stavov sú schopné aj odovzdať elektróny. Teda v prípade buniek sú schopné elektróny nielen odobrať, ale aj poskytnúť.

     

    Vzhľadom na veľké množstvo elektrónov a disponujúce základné vlastnosti patrí NEIO® do výberovej kategórie antioxidantov – do kategórie čističov /scavenger/, čiže najefektívnejšie elementy vychytávania voľných radikálov. Veľkou výhodou prípravku je, že vytvára predpoklady, podľa ktorých účinok voľných radikálov nie je pre organizmus škodlivý.

     

    Antioxidanty vo všeobecnosti zohrávajú v organizme nesmierne dôležitú úlohu. Pri súčasnom stresovom spôsobe života a u väčšiny obyvateľstva aj nevhodných stravovacích návykov, sa enormná záťaž imunitného systému prejavuje v náraste chorôb a všeobecnom zhoršení zdravia. Pri dostatočnom príjme dokážu antioxidanty výrazne „odľahčiť" imunitný systém tým, že napomáhajú organizmu zbavovať sa toxických látok, ktoré poškodzujú bunky, tkanivá, nervový systém, a pod. Podstatný je aj fakt, že nie moc zaťažený imunitný systém sa potom dokáže lepšie vysporiadať s rôznymi ochoreniami.

     

    Molekuly nachádzajúce sa v tomto roztoku už spomínanými vlastnosťami poskytujú významnú ochranu našim bunkám a dokázateľne ochraňujú pred spomínanými degeneratívnymi vplyvmi.

    Pomer účinnosti doteraz najsilnejšieho antioxidantu vitamínu E k účinnej molekule NEIO® je 10,5 násobok účinku vitamínu E

    Obrovskou výhodou je aj to, že nakoľko tieto látky sú produktom konečného rastlinného metabolizmu, tak nemajú žiadne bočné účinky a ani sa žiadne nepredpokladajú. V medicíne je látka, ktorá nemá nežiaduce bočné účinky cenená najvyššie. Takýmto spôsobom môžeme získať a vyizolovať preparát, ktorý je bežne dostupný v malom množstve v potrave a zároveň sa neobávať nežiaducich efektov. Následne užitím vznikajú metabolity a bežne pokračuje polymerizácia v gastro-intestinálnom trakte ďalej. Použiteľnosť je prakticky univerzálna.

    Máme dostatok flavonoidov ?

    Flavonoidy denne bežne prijímame v potravinách rastlinného pôvodu. Ide o veľmi početnú skupinu látok, z ktorých niektoré priaznivo ovplyvňujú náš zdravotný stav. Otázkou teda je, aké flavonoidy a v akom množstve prijímame. V minulosti vykonané výskumy ukázali, že bežný príjem flavonoidov je najčastejšie pod hranicou, kedy by sme mohli očakávať ich pozitívne pôsobenie.

    Z prirodzených zdrojov nie sme teda schopní dostatočné množstvo flavonoidov pravidelne prijímať. Pokiaľ teda chceme využiť ich priaznivé pôsobenie, ponúkajú sa ako možnosť doplnky stravy. Výhodné je prijímať komplexné prípravky, kde sa môžu jednotlivé flavonoidy vo svojom účinku vzájomne pozitívne ovplyvňovať.

     „Zdravá výživa je najlepší liek, rozumný a primeraný životný štýl je nenahraditeľný."


    Naše správanie a slobodný výber každého je jedinečný, preto odporúčame predovšetkým sa riadiť takýmito zásadami, nakoľko tie sa nahradiť nedajú žiadnym liekom, podporným prípravkom alebo aj zázrakom. Záleží to len od nás a preto od srdca radíme, všetkým si svoje zdravie strážiť v každom období a prijímať denné radosti aj starosti bez stresu, s láskou, bez ohľadu aké sú. Pokiaľ máte problémy, vhodnou životosprávou kombinovanou s prijímaním flavonoidového komplexu NEIO® si môžete vždy napomôcť zvýšiť kvalitu svojho života.


    Odporúčame prečítať: Antioxidačný potenciál NEIO


    Produkty ktoré odporúčame

    Matuzalem NEIO Dual 30 + 30 Kapsuly

    Matuzalem NEIO Dual 30 + 30 Kapsuly

    Obsah: 1 balenie obsahuje 30 + 30 tabliet. Tablety sú balené v blistro..

    46,00 EUR Ex Tax: 38,33 EUR

    NEIO NEGATIVE IONE Dual 30 + 30 Kapsuly / 90 dní

    NEIO NEGATIVE IONE Dual 30 + 30 Kapsuly / 90 dní

    Obsah: 1 balenie obsahuje 30 + 30 tabliet. - 3 baleniaTablety sú balen..

    132,00 EUR Ex Tax: 110,00 EUR