0

Rozdiel medzi zelenými nápojmi na trhu

Rozdiel medzi zelenými nápojmi na trhu

Na trhu zelených potravín existujú dva základné druhy nápojov z jačmennej trávy. Prvý nápoj vzniká vytlačením šťavy z trávy, odstránením vlákniny a následne okamžitým sušením v teplote do 31 stupňov Celzia v sušičke pod tlakom v čase do 2 minút. Nápoj sa započítava do kategórie zelených potravín, ale v skutočnosti nie je komplexným potravinárskym artiklom, nakoľko v ňom chýba vláknina.

Druhý typ nápoja vzniká sušením trávy a následne jej rozdrvením. Takýto nápoj je komplexnou zelenou potravinou, ale na druhej strane – nie je potravinárskym artiklom najlepšej kvality. Oba produkty spolu so svojimi chybami a pozitívami už našli mnoho konzumentov a dosiahli na trhu stabilné miesto.


Aký je rozdiel medzi nimi a aké sú ich silné a slabé stránky? Zákazník zaplatí za nápoje z vylisovaných tráv asi o polovicu vyššiu cenu, než za nápoje s vlákninou. Čím to je? 
Je to dané jeho vyššou úžitkovou hodnotou, drahšími spracovateľskými technológiami a väčším množstvom použité trávne masy. Rovnako tomu prispieva väčšiu náročnosť na uchovanie čerstvosti produktu vďaka jeho vyššej citlivosti na vonkajšie vplyvy. Pre jeho čerstvosť je potrebné použiť náročnejšie a drahšie technológie balenia a dôsledne dodržiavať štandardy šetrného skladovanie. Tento problém je tak veľký, že mnohí výrobcovia riešia citlivosť juicového produktu tým, že do neho primiešavajú diskutabilné stabilizátory, ktoré prášok chráni pred oxidáciou a tým pred degradáciou. Najčastejšie sa ako stabilizátor používajú dextrínovaný látky - napr. Maltodextrín, či beta-cyklodextrín. Na tieto látky sa nemusíme pozerať príliš prísne - nie sú nijak škodlivé, ale predsa len je to zo strany výrobcov ústupok od filozofie naprostej prírodnosti. Je to ústupok vynútený často hrubým zaobchádzaním klasického veľkoobchodného systému, ktorý nie je schopný citlivo, rýdzo prírodné produkty šetrne uskladniť a rýchlo predať. Najznámejšia kapacita v oblasti zelených pitných režimov - Dr Yoshihide Hagiwara - najprv vyvinul a predával úplne čistý prášok z vylisovaných tráv. Vďaka častým reklamáciám prírodného superextraktu ale z tejto varianty pragmaticky ustúpil a do najpredávanejšieho zeleného nápoja na svete - Green Magma - pridal maltodextrín. Ten sa chová ako stabilizátor a zároveň ako nosič nutričných látok, ktoré sú vďaka nemu rýchlejšie a účinnejšie vstrebané. Faktom však je, že maltodextrín, hoci je zložitým - napriek tomu je cukrom, ktorého je v dnešnom jedálničku prebytok. 

Výrobcovia, ktorí u prášku z lisovaných tráv k stabilizácii produktu nepristúpia - sú s rýdzo prírodným produktom nútení zaobchádzať v rukavičkách. Musia ho strážiť pred vlhkosťou, svetlom i oxidáciou. Musia prísne kontrolovať prepravné a skladovacie podmienky a predovšetkým musia hľadať rýchlejšiu cestu k zákazníkovi. Väčšinou to riešia alternatívnymi predajnými kanálmi - napríklad sieťovým marketingom, vďaka ktorému dopraví k zákazníkovi čerstvú surovinu.

Veľkým plusom nápojov z lisovaných tráv je ich takmer stopercentná stráviteľnosť. Zákazník si s týmto nápojom nekupuje diskutabilné vstrebateľný produkt, z ktorého strávi len časť jeho nutričné ​​hodnoty. Kupuje si živý trávny nektár, ktorý si uchováva maximum oxidáciou a teplom nedotknutých látok, ktorým k vstrebaniu nebráni pre ľudský organizmus nestráviteľná trávna vláknina.Nie sme prežúvavce a teda nevlastníme štyri žalúdky, ktorých je na dokonalé spracovanie tráv treba. K tomu, aby trávu strávila, má krava žalúdky štyri - knihu, bachore, čepiec a slez. Krava trávu odtrhne, presliní, prehltne do bachora, z ktorého sa posunie do knihy a čepca. V týchto troch žalúdkoch sa tráva natrávi pomocou mnohých kilogramov anaeróbnych celulotických baktérií. Z čepca je vyvrhnutá späť do ich úst, kde sa prežuje (rozotrie a presliní) a prehltne do štvrtého žalúdka (slez), ktorý už funguje na rovnakom princípe ako ten náš. Zatiaľ žiadny výrobný proces (okrem lisovania) nedokázal tento geniálny, chemicky bilologický spôsob spracovania nahradiť. V podstate všetci ľudia pijúci trávny nápoj s vlákninou musia tekutinu prehltnúť úplne bez preslinenia a potom čakajú, čo s tým nižšie tráviace orgány vykonajú ... Hoci je vláknina rozdrvená na vyložene mikroskopické čiastočky, napriek tomu je obsah čiastočiek v podstate nestráviteľný. 
Pozrime sa pre jasnejšiu ilustráciu nezmyselnosti konzumácie trávnej vlákniny na slonoch. Tí dokážu trávu dokonale stráviť až druhýkrát ... Mladí sloni trávu plnohodnotne využijú až potom, čo ju zjedia vo forme rodičovského trusu. Až "takto" natrávená tráva (obohatená o patričné ​​baktérie) má pre ich organizmus ten správny prínos. Vďaka pojedaniu čerstvej trávy sú slony doslova chodiacimi plynárňami. Proces rozkladu trávne vlákniny v nich denne produkuje hektolitre plynov a podobne (nespoločenské) sa trávová vláknina chová aj v nás. Konzumáciou komplexných tráv si vytvárame neekonomicky drahú a "nutrične bohatú" stolicu. Kto tomu neverí, nech si nechá urobiť primitívne test. Stačí vypiť trávne nápoj s vlákninou a dať si urobiť analýzu stolice. Bude v nej detekovaná nielen trávna vláknina, ale aj v nej "uväznené" nutričné ​​látky - napríklad aminokyseliny ...

Najväčšou prednosťou lisovaných nápojov bez trávnej vlákniny je ich bezpečnosť. Celý "zelený svet" vychádza z poznania a filozofie niekoľkých priekopníkov. Snáď najčastejšie citovanou "ľudovou" autoritou je Ann Wigmoreová. Vďaka nej vznikla Sieť ozdravných inštitútov, v ktorých sa ľudia liečia skromným životným štýlom, do ktorého patrí denná konzumácia zeleného jačmeňa. Napríklad v San Diegu, v inštitúte OHI používajú zelený jačmeň k vnútornej i vonkajšej liečbe už desiatky rokov. V OHI, rovnako ako v ostatných inštitútoch, vypili ich absolventi už stovky hektolitrov zelených nápojov. Výhradne používajú len šťavy lisované. Nikdy nepoužívajú šejkre, alebo mixy! Mladé trávne lístočky zásadne lisujú - v žiadnom prípady ich nemixujú. Prečo? Má to empirický a historický dôvod. V počiatočnom období totiž k viacerým pokusom došlo. Šťava z rozmixovaných lístočkov ale priniesla nepríjemné zdravotné riziká. Napríklad u pacienta s Crohnovou chorobou podráždila črevo natoľko, že došlo k hospitalizácii. Hoci je mixovanie napestovaných tráv lacné, rýchle a vďaka svojej jednoduchosti užívateľsky prístupné - je to nerozumné. Inštitúty zavrhli mixovanie aj napriek tomu, že sa v domácom prostredí pestujú len "bábätkovské" lístočky o vzrastu okolo 10 cm, s doteraz jemnou a dužinatom vlákninou. O čo prísnejší meter by mal byť použitý v prípade priemyselnej zberu tráv u ktorých sa už jedná o vlákninu ďaleko hrubšiu! Z polí sa tráva žne pri vzraste 20 až 30 cm. Tieto listy sú síce ešte dostatočne dužinaté, ale ich vláknina už tak "priateľská" nie je. Nie je už priateľská ani k jej konzumácii prispôsobeným prežúvavcami (aj ti dajú prednosť menším lístkom), nieto k ľuďom. Nielen vedecká, ale aj cestopisné a dobrodružná literatúra pozná príklady utrpenia ľudí, ktorí v kritických situáciách konzumovali celé trávy a korienky. Vďaka nestráviteľnej vláknine trpeli kŕčmi a nafukovaním.

Pri drvení sušenej trávy dochádza k rozpadu trávneho listu na mikroskopické, ale napriek tomu problematické čiastočky. Veľké, suché listy tráv môžu organizmus poškodiť na viditeľné - tkanivovej úrovni. Každým rokom dochádza napríklad k stovkám ošetrenie detí zranených suchými ostrými listami pri hre vo vyrastenej kukurici ... Jemne nadrvený prášok zo sušených listov vyzerá síce jemne, ale pri mikroskopickom zväčšeni už nie. Stále ide o hrubú, ostrú vlákninu, ktorá môže organizmus dráždiť. Neublíži mu len na viditeľnej (orgánovej), ale aj na neviditeľnej (bunkovej) úrovni. Pozri spomínaný prípad onej Crohnovej choroby, pri ktorej narušená črevná sliznica reagovala na ostrú vlákninu zreteľne precitlivene ... Sliznica chorého čreva sa pri kontakte s touto vlákninou chová podobne, ako očné sliznice pri kontakte s prachom. V snahe o vyplavenie nepriateľské látky sa bráni zvýšenou sekréciou tekutín. Chorý človek tak pôsobí ako "prietokový ohrievač stravy". Čokoľvek, čo jeho precitlivená črevná sliznica vníma ako agresívne, ním prejde von bez úžitku, vo forme hnačky a pacientov nutričné ​​deficit tak ešte prehĺbi ... U tohto druhu produktu je preto potrebná väčšia opatrnosť. Je tu namieste konzultácia s odborníkom, čo je sťažené tým, že lekári v problematike trávnych nápojov nebývajú vzdelaní.

Ďalším handicapom trávnych nápojov s vlákninou je to, že nie sú ľahko vstrebateľným "roztokom", ale ťažko stráviteľnú "zmesou". Trávnu drvinu nie je možné "rozpustiť", ale iba "máčať". Trávne prášok je z väčšiny zložený z mikroskopických, ale napriek tomu "nerozbitých" trávnych buniek. U trávnych nápojov s vlákninou je problematická ich stráviteľnosť a tým aj ich úžitková hodnota! Pri drvení vysušených listov dôjde k rozbitiu trávne bunky len zriedka. Sušený list sa väčšinou drobí len v mieste bunkových spojov. Čo to znamená? Veľká časť živín tak zostane "uväznená" vo vnútri nenarušených, a teda pre náš tráviaci trakt "nedobitných"trávnych buniek. Trávny nektár je aj pre prežúvavce prístupný len ak dôjde k jeho vyplaveniu pri trecom pohybe zubov. Keby krava prehltla natrávenú, ale napriek tomu nerozdrvenú trávu - mala by z nej len malý úžitok, a to aj napriek svojim štyrom žalúdkom ... Ak necháte nápoj s trávnou vlákninou chvíľu odstáť, tak zistíte, že prestane vyzerať lákavo. Doslova "vybledne". Čím to? V riedkom roztoku pláva totiž len zanedbateľne malá koncentrácia nutričných látok, ktoré sa podarilo oslobodiť z buniek nedokonale nadrvených. Väčšinu živín uvidíte ležať na dne, kde sú uväznené v nerozbitných bunkových celách. Práve kvôli problematike stráviteľnosti je u tohto druhu trávnych nápojov spochybňovaná jeho úžitková hodnota. A to by malo zákazníka zaujímať. Tento druh nápoja ho síce vychádza lacnejšie, ale v skutočnosti sa mu predraží, pretože si kupuje len zlomok úžitkovej hodnoty nápoje lisovaného. Test "odstátim" odporúčam urobiť každému  zákazníkovi, ktorý je schopný počuť aj na iný argument, ako je cena. Pri teste "odstátim" uvidíte svoj úžitok na vlastné oči. To, čo strávime je to, čo v roztoku pláva. To je to, čo nutrične využijeme. To je to, čo nám prospeje. Toto si pod vplyvom predávajúceho kupujeme. To, čo klesne ku dnu - onen zelený kal - odovzdáme z veľkej časti kanalizáciu - to z nás takmer nevyužité vyjde prirodzenou cestou von. Odborníci túto skutočnosť dokazujú pomocou tzv Pepsinového testu. To je test pomocou tráviaceho enzýmu, ktorý sa trávne bunkovú stenu pokúša narušiť len márne. Pre úplnosť je ale treba spomenúť to, že aj ona usadenina prináša špecifický úžitok. Nie však nutričnú, ale detoxikačné. Vlákniny v nás fungujú ako absorbéry jedov aj ako "kominárske štetky". Pre tento druh úžitku si ale zákazník "drahú trávu" nekupuje. Tento druh úžitku totiž  máme vlákninu zhruba 6x lacnejšiu a hlavne bezpečnejšiu. Trávne nápoje sú užitočné predovšetkým pre svoj nektár, ktorý možno plne oslobodiť len lisovaním. Pre zmäteného užívateľa snáď ešte jeden pragmatický argument. Najväčšími propagátormi a predajcovia zelených nápojov sú vo svete nie ozdravné inštitúty, ale frenšízingové "frešovny". To sú predajne zdravej výživy, v ktorých predávajú čerstvo lisované nápoje z ovocia, zeleniny, ale i z tráv. Vo svete sú dnes už takých predajní desaťtisíce. Pre ilustráciu spomeňme aspoň dva obrovské reťazce, v ktorých predávajú aj zelené nápoje. Sú to franšízy "Jumba Juice" a "Mothers". Len v slnečnej Kalifornii má reťazec Jumba Juice 700 prevádzok. Aké tam predávajú zelené nápoje? Zásadne bez vlákniny. Hoci je to časovo, technologicky, finančne i obslužné náročnejšie - predávajú len trávny nektár získaný lisovaním. Nikdy nepredávajú rozmixovanou trávnu drť, pretože by ich pragmatický Američan žaloval na súde za poškodzovanie zákazníka. Tieto trávne nápoje sa predávajú pod názvom "Green shot" (Zelený výstrel / šľeha / šok), pretože má vďaka dokonalej vstrebateľnosti rýchly nástup účinku. A to je to, čo si ľudia túžia za svoje peniaze kúpiť - reálny úžitok.

Problém nižšej stráviteľnosti ale nie je jediným problémom nižšej úžitkovej hodnoty trávneho nápoje s vlákninou. Ďalším handicapom je jeho "živosť". Spracovateľský proces lisovaných nápojov je veľmi šetrný. Po vylisovaní dôjde k okamžitému vysušeniu zeleného nektáru za nízkych teplôt, vďaka čomu sú účinné látky uchované "živé". Takto šetrný spracovateľský proces je ale v prípade nápoja s vlákninou nemožný. "Živosť" produktov je vždy podmienená dvoma faktormi - rýchlosťou sušenia a nízkou teplotou. U produktu s vlákninou je nutné použiť buď vyšších teplôt / dnes sa už od toho upúšťa /, alebo predĺžiť dobu sušenia. Aj to je ale problém, pretože po celú dobu sušenia dochádza k oxidačnému stresu, ktorý citlivým nutričným látkam škodí. Toto poškodenie sa meria ťažko. Pri porovnávaní nutričných látok sa posudzuje len ten najhrubší ukazovateľ - ich množstvo, nie ich kvalita. Len málo laboratórií robí napríklad test na kvalitu chlorofylu. Pri dlhodobom sušení sa chlorofyl postupne rozpadá. Vizuálne to spočiatku nie je viditeľné ani na farbe produktu, napriek tomu pritom vznikajú odpadové produkty (pheophorbidy), ktoré nám už doslova škodí. Sú to silné alergény, ktorých detekcia produkt z ľudskej výživy úplne vyraďuje. Je prirodzené kŕmiť kravy celý život len ​​senom? Možné to je, ale správne nie. Nie je to Zdravé. Je to len potrebné pre prežitie zimného obdobia. Je kvalita mlieka kravy kŕmenej len senom rovnaká, ako kvalita mlieka kravy, ktorá sa pasie na zelenej lúke? Je seno / akokoľvek dobre usušené / kvalitatívne rovnaké ako čerstvá tráva? Bielkoviny uzavreté v trávnej bunke nemajú pri sušení sena kam utiecť ... Nikam neutečú ani enzýmy, vitamíny a neutečie ani chlorofyl. Sú to ale v prípade sena ešte stále tie radosť, krásu a zdravie prinášajúci látky, ktorými boli počas trávneho života? Trávne seno nikdy čerstvú trávu nenahradí a to isté platí aj o nápoji s trávne vlákninou. Aké je teda zhrnutie?

Trávny nápoj, zelený jačmeň lisovaný je drahší, zároveň je ale "živší", stráviteľnejší a dokonca bezpečnejší. Pri porovnaní pomeru cena / kvalita  - vychádza zákazníka výhodnejšie. Nie je síce potravinou komplexnou, ale zato koncentrovanou, živou a dokonale využiteľnou


Informácie ohľadne zelených potravín, spôsob objednania produktov Green Ways či spolupráca: 0907 025707