0

Jarná únava a zelený jačmeň

Jarná únava a zelený jačmeň Známky rozvinutého únavového syndrómu dnes vykazuje veľká časť našej populácie a v období jari sa tieto stavy ešte viac prehlbujú a často sú spojené aj s ťažkými a dlhotrvajúcimi depresiami.

Prečo toľko ľudí trpí na jar únavounedostatkom energie a chorobami?


Počas zimy, keď sa nahromadí viac negatívnych faktorov (medzi ne patrí nedostatok denného i slnečného svetla, čerstvého ovocia a zeleniny a teda aj vitamínov v nich obsiahnutých, obmedzenie pohybu a fyzickej záťaže, prijímanie nadbytočných kalórií a pochopiteľne stres spojený s obdobím sviatkov, Konca roku a množstvom rôznych uzávierok a bilancovanie), dôjde k rýchlemu vyčerpaniu rezerv organizmu a následne sa prejaví výkonnosti, nesústredenosť, častejšie infekčné ochorenia, pocity vyčerpania,únavy, bolesti pohybového systému a zvyčajne aj výrazné zhoršenie nálady.



Náš organizmus trpí dlhodobo nedostatkom dôležitých látok, pritom nároky na neho sú neustále vyššie. Z takzvaných režimových opatreniach je nevyhnutné dodržiavať riadny pitný režim (2-3 litre tekutín denne), jesť v menších dávkach, otužovať sa, obliekať sa v tenkých, ale viac vrstvách.
Veľmi dôležité je aktívne odpočívať a dodať nášmu telu potrebnú dávku denného svetla. Okrem režimových opatrení potrebuje organizmus na posilnenie kvalitné živiny.
V jarných mesiacoch v prirodzenej potrave veľký nedostatok živín, preto je veľký priestor pre využitie Mladého jačmeňa. Ak ho neužívate pravidelne a dlhodobo, je vhodné ho brať už počas zimného obdobia z dôvodu prevencie vzniku jarnej únavy a pokračovať v jeho užívaní aspoň do mája až júna, než sa na trhu objaví dostatok organicky vypestovaného, ​​čerstvého ovocia a zeleniny. (Ale nemyslite si, taká čerstvo olúpané reďkovka si uchová pôvodný obsah vitamínu C sotva 5 minút a počas 10-tich minút po olúpaní voľné kyslíkové radikály zníži jeho obsah najmenej o polovicu).

Riziko vzniku jarnej únavy je silne podceňované a veľa ľudí ju ako problém začne vnímať až v okamihu, keď ju pocíti. Cesta späť k normálnemu stavu nášho tela je potom oveľa dlhšia a náročnejšia než, keď sa vykonáva dostatočná, dlhodobá prevencia. Štatistiky každoročne vykazujú rýchly vzostup predovšetkým infekčných ochorení v období jarných mesiacov. Škodliviny na naše telo útočí neustále, bez nároku na dovolenku, a ich pôsobenie je väčšinou pozvoľné. Človek je vlastne vôbec nevníma, ale dôsledky ich pôsobenia sú pre každého katastrofálne. Preto kladiem dôraz na prevenciu, ktorá je vždy lacnejšia a rýchlejšia. Pomôže lepšie zvládnuť rozvíjajúce sa chorobné stavy, ako chcieť potom vzniknutú situáciu "zázrakom" riešiť v okamihu, keď už vyčerpaný organizmus sotva lapá po dychu.

Jarnej únavy sa netreba báť, ak načúvame hlasu tela. S odstraňovaním jarnej únavy súvisí aj očistné kúry. Zelené potraviny sú pre nich vynikajúce, pretože organizmus nielen čistia, ale zároveň mu dodajú dostatok živín, podporí hojivé procesy, povzbudí unavený imunitný systém, obnovia harmóniu vnútorného prostredia, najmä narušených, metabolických pochodov.

K častým prejavom očisty pomocou Mladého jačmeňa patria hnačky. Je to pozitívny jav, spôsobený stimuláciou nervovo svalových centier hladkej svaloviny črevnej steny, ktorá zapríčiní zlepšený pohyb čriev.
Tiež za to môže odchod už odlúčených balastov, ktoré potom samy pôsobia mechanicky na črevnú stenu (podobne ako vláknina) a vlastne tak podporí svoje vylúčenie z organizmu.
Tento príznak väčšinou spontánne odznie a je zároveň priamym dôkazom toho, že sa Mladý jačmeň v spolupráci s naším organizmom snaží svoju prácu odviesť kvalitne a primerane rýchlo.

Zdroj: Green Ways, MUDr. Miloslav Lacina