0

Detoxikácia

Už dávnej minulosti mudrci, tibetskí, egyptskí liečitelia, ale aj prosté bylinkárky v našich končinách vedeli o skutočnosti, ak si chceme zachovať zdravie, musíme ho udržiavať v ideálnom stave a starať sa nielen o telo, ale aj o jeho duchovnú stránku.

Veľmi malá hŕstka ľudí skutočne vie, akú úlohu v udržaní pevného a stabilného zdravia hrá detoxikácia, teda očista organizmu od nánosov toxických látok zanesených do tela či už stravovaním a ovzduším ... bežným životom. Imunitný systém v ľudskom tele je kompletne dokonalý a má schopnosť väčšinu toxických látok z organizmu vylúčiť, ale žiaľbohu nedokáže sa ich zbaviť úplne. V čínskej medicíne sa tvrdí a berie sa to ako pravidlo, že zdravie človeka a harmóniu zabezpečuje rovnováha medzi piatimi základnými orgánmi a to sú: pečeň, srdce (mozog priraďujú k srdcu), slezina, pľúca a obličky.

Pri dôkladnej detoxikácii organizmu sa naozaj vyplatí postupne prejsť všetkými vyššie uvedenými orgánmi. Komplexná detoxikácia spôsobí nie len zásadné zdravotné zmeny, ale zároveň pôsobí pozitívne aj na psychické premeny človeka.

Najlepšie dokážu v organizme „pozametať a upratať“ obilniny a zelenina, ktoré obsahujú vitamíny, minerály a toľko potrebnú a nepostrádateľnú vlákninu. Pýtame sa, nájdete v sebe vôľu a silu na tento jednoduchý detoxikačný program? Doporučujeme vyskúšať, treba vydržať aspoň jeden cyklus.

Ak ste sa už rozhodli, tak nezabúdajte na dostatočný príjem tekutín, denne vypite aspoň jeden a pol litra vody, či už čistej alebo v podobe bylinného čaju.

Ideme na to?

Keďže mnohí z nás pondelok považujú za začiatok nie len týždňa, ale aj začiatok zmeny k niečomu lepšiemu a pozitívnemu, čo prinesie do ich života nový význam a zmysel, tak začíname aj my začíname v pondelok (na dni vôbec nezáleží, dôležité je začať a vydržať).

  • Pondelok si prečistíme pečeň a žlčník. V tento deň konzumujeme iba uvarenú raž alebo špaldu, ktorú dochutíme jablkovým octom. Podávame s brokolicou alebo kyslou kapustou.
  • Utorok čistíme srdce a tenké črevo. V tento deň konzumujeme iba kukuricu s pohankou, ako prílohu podávame na sucho osmaženú mrkvu s paštrnákom.
  • V stredu prečistíme slezinu, slinivku a žalúdok. Na jedálnom lístku v tento deň máme hlavne pšeno a či už na sladko s hrozienkami, alebo s varenou sladkou zeleninou ako je cibuľa, alebo dyňa (najideálnejšia je hokaido).
  • Vo štvrtok čistíme pľúca a hrubé črevo. Menu v tento deň pozostáva z uvarenej ryže a jačmenných krúp, ochutených karí korením alebo zázvorom, k tomu pridáme nastrúhaný daikon alebo kaleráb s troškou sójovej omáčky.
  • V piatok konzumujeme pohanku so zapekanou mrkvou ochutenou jablkovým octom.


Pomaly, ale isto sme prešli očistným programom a čiastočne sme si očistili všetky orgány. Je to komplexná očista, ňou sme si upratovali v celom organizme.

Ku komplexnému upevňovaniu zdravia si môžeme dopomôcť aj telesnou aktivitou, pobytom na čerstvom vzduchu, vhodnými masážami alebo saunovaním.