O kozom mlieku sa veľmi
často hovorí. Kozie mlieko je biologicky veľmi významný nápoj, ktorého
zloženie je je iné ako u kravského mlieka . Obsahuje minerálne soli
vápnika, horčíka, sodíka, draslíka a fosforu, soli stopových prvkov:
medi, zinku, mangánu, titánu, chrómu a kobaltu a rad vitamínov: A, B1,
B2, B12, C, D, E a kyselinu listovú.
Vzhľadom ku kravskému mlieku má
nižší obsah železa, kobaltu, vitamínu B12 a kyseliny listovej, naopak
má ale vyšší obsah fosforu, vápnika, vitamínu D a riboflavínu a výhodou
je aj nižší obsah sodíka.
Kozie mlieko má oproti kravskému mlieku aj iné prednosti. Lepšia stráviteľnosť kozieho mlieka je spôsobená rozmermi a zložením tukových častíc, ktoré sú rozptýlené v malých guľôčkach podobne ako u mlieka materského)
Množstvo bielkovín je čiastočne vyššie ako v mlieku kravskom, dôležitý rozdiel však spočíva v ich zložení, a to je pravdepodobne dôvod, prečo organizmus niektorých ľudí znáša kozie mlieko podstatne lepšie ako kravské, preto je vhodné pre ľudí alergických na mlieko kravské.
Špecifická chuť kozieho mlieka súvisí s vyšším obsahom mastných kyselín s krátkym reťazcom, predovšetkým kyseliny kaprinovej. V porovnaní s kravským obsahuje kozie mlieko väčšie množstvo nenasýtených mastných kyselín linolovej a linolénovej, ktoré majú vplyv na zvýšenie odolnosti organizmu proti infekčným chorobám a normalizujú premenu cholesterolu tzn. pôsobí proti ateroskleróze.